m
m

za hrvatsku stranice

this page in english

 

Agricultura

mmm La capitolul "agricultură" includem tot ceea ce ține de munca pămîntului, creșterea animalelor, meșteșugurile tradiționale și cam ceea ce ține de sat și economia specifică a acestuia.
mmm În mod tradițional, locuitorii din comuna Lupac au crescut oi, vaci, alte animale și au avut cîte o livadă. Mari specialiști ai prunului, mărului și părului ca fructe dar și ca țuică din aceasta, au dus produsele lor la pustă, cu căruțe cu coviltir, în general conduse de capul familiei însoțit de unul dintre fii săi. Nu de puține ori erau văzute femei singure conducînd căruțele încărcate cu fructe. Comerțul era simplu: o măsură de fructe contra una de cereale. Schimbul cu țuică era mult mai profitabil, o măsură de porumb pentru o litră de răchie. Sau cum se negocia la fața locului.

cărută modernă mm oile noastre

mmm Brînza, laptele, carnea de miel de Paști, lîna, pieile și multe alte produse luau calea orașului fie la piață, fie direct la casele cumpărătorilor. De multe ori, relațiile cu clienții durau toată viața și erau moșteniți de la o generație la alta. Sînt celebre crașovencele cu coșurile cu cireșe sau cu scorușe, atît la Reșița, Oravița, Anina, Caransebeș, Lugoj ba cît și la Timișoara.

bee, bee mm oile iarna

mmm Acum pot fi văzute cu zeci de bidoane încărcate în tot felul de sacoșe, rucsacuri mergînd din casă în casă unde au "cont". Pentru mulți era greu de crezut că o femeie aparent firavă poate să ducă singură 2-3 coșuri de cîte 30-50 de kg. (fiecare!!!) încărcate cu fructe. Secretul era că aceste coșuri erau duse cîte o bucată de drum fiecare. Era luat un coș și dus 50 de metri, apoi era dus celălalt cu încă 20-30 de metri mai în față și tot așa. Este deja cam uitată tradiția de a duce coșul pe cap, putîndu-se vedea frecvent femei bătrîne care abia mergeau pe drum, dar putea duce ditamai coșul pe cap. Pe atunci, inclusiv găleata cu apă era dusă pe cap.

salas modern

mmm Acuma, aproape ca nu este casă fără tractor, remorcă, plug, disc. Sălașele (vezi poza de mai sus!) se modernizează de nu mai știi care-i casa și care-i sălașul. Muncitul pămîntului nu este rentabilă nici cu utilaje, dar este măcar mai ușor de făcut. Cei mai mulți și-au luat aceste utilaje cu bani aduși din străinătate. Pămîntul din zona de munte-deal, de aici, nu poate susține asemenea investiții. Comuna este într-o stare de "așteptare", ca multe altele din întreaga zonă. Se așteaptă copiii duși afară, se așteaptă investiții... este o stare de tranziție dureroasă, în care nimeni nu mai este sigur pe nimic.

Pagina de start
Home romana; Home hrvatska; Home english; Asezarea; geografie; Clocotici; Lupac; Rafnic; Vodnic; istorie; Oamenii; populatia; V.I.P; Actualitate; administratie; politica/organizații; noutati generale; noutati locale; Economia; afaceri; agricultura; Cultura; arte; litere; muzica/dansul; galerie foto; invatamint; stiinta/sanatate; religie; evenimente/sarbatori, obiceiuri; Diverse; sport, turism, distractie, hobby, linkuri; Contact; forum.